تبلیغات
الهی به امید تو ...

الهی به امید تو ...
اللهم عجل لولیك الفرج... 
قالب وبلاگ
نویسندگان
نظر سنجی
بهر ظهور مهدی زهرا صلوات ...






نمایه گلیسمی عبارتست از سرعت تاثیر قندهای موجود در مواد غذایی بر روی میزان قند خون. بر اساس این تعریف غذاهای دارای نمایه گلیسمی پایین به آهستگی قند خون را بالا برده و بدن در مواجه با این مواد غذایی انسولین كمتری ترشح می كند . غذاهای با نمایه گلیسمی بالا به سرعت قند خون را بالا برده و سبب تحریك شدید لوزالمعده و ترشح مقدار زیادی انسولین می شوند. انسولین زیادی ناشی از  مصرف این قبیل مواد غذایی سبب كاهش قند خون و ایجاد گرسنگی كاذب، افزایش كلسترول و تری گلیسیرید خون، تاثیر سوء بر روی عروق خونی و عوارض دیگر می شود. استفاده از جداول نمایه گلیسمی برای انتخاب مواد غذایی سالم سودمند است. مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین با تامین سطح مناسب گلوكز خون سیری طولانی تری در فرد ایجاد كرده و برای كنترل وزن و كاهش سطح چربیها و قند خون جز غذاهای سالم محسوب می شوند. البته تذكر این مطلب ضروری است كه در انتخاب مواد غذایی برای كاهش وزن بر اساس نمایه گلیسمی میزان چربی، نمك و فیبر ماده غذایی را هم در نظر داشته باشید. مصرف مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا پس از تمرینات ورزشی سبب افزایش ذخایر گلیكوژنی كه در طی فعالیت ورزشی كاهش یافته است، می‌شود. بر اساس طبقه بندی میزان نمایه گلیسمی مواد غذایی به سه گروه :

1 . مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین ( كمتر و یا مساوی 55  )

2 . مواد غذایی با نمایه گلیسمی متوسط ( 69 – 56  )

3 . مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا ( بیشتر و یا مساوی 70 )

عوامل مؤثر بر نمایه گلیسمی :

عواملی مانند: طبیعت كربوهیدرات، میزان فیبر، چربی و پروتئین بر نمایه گلیسمی مؤثرند. مجموع این عوامل بر سرعت هضم یا جذب یا هر دو اثر گذاشته و تعیین كننده نمایه گلیسمی می باشند.

·     روش پخت و چگونگی فرآوری مواد غذایی . به طور مثال نمایه گلیسمی ماكارونی پخته ( فقط 13 دقیقه پخت ) 40 و پخته و دم كشیده ( 8 دقیقه پخت و 15 دقیقه دم كرده ) 60 است. دم كردن ماكارونی به مدت 15 دقیقه، باعث افزایش میزان ژلاتینه شدن و قابلیت هضم دانه نشاسته آرد گندم می‌شود و در نتیجه جذب آن افزایش یافته و نمایه گلیسمی بیشتری خواهد داشت.

بنابراین پیشنهاد می‌شود در انتخاب مواد غذایی موارد زیر رعایت شود:

·    از مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین استفاده نمایید.

·    مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا مانند: پوره سیب زمینی ، هویج آب پز و باقلا بدون پوست را همراه با سبزی ، كاهو، سیر، پیاز و تره فرنگی مصرف كنید .

·    حبوبات علاوه بر نمایه گلیسمی پایین حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی هستند. بنابراین بهتر است به میزان بیشتر مصرف شوند.

·    از مصرف نانهای حجیم فاقد سبوس و از برشته كردن ( از تست كردن ) آنها خودداری نمائید.

·    استفاده از توت خشك، كشمش سبز، كشمش قرمز و خرمای زرد زاهدی به مقدار كم با چای، مناسب‌تر از خرمای مضافتی بم است.

·    با مصرف سبزی، پیاز، تره فرنگی و كاهو همراه وعده های غذایی خود نمایه گلیسمی آن وعده را، كه شامل مواد غذایی با نمایه های گلیسمی مختلف می باشد، متعادل نمائید تا رژیم غذایی سالمتری داشته باشید.


جدول نمایه گلیسمی مواد غذایی

 

ماده غذایی

نمایه

گلیسمی

ماده غذایی

نمایه

گلیسمی

انجیر خشك

52

لوبیا سفید

52

باقلا بدون پوست

96

لوبیا چیتی

46

باقلا با پوست

37

لوبیا قرمز شبستر

44

برنج صدری، طارم بی روغن، آبكش

57

ماكارونی (دم شده، بدون روغن)

60

برنج طارم، تایلندی كته ، بی روغن

49

ماكارونی پخته دم نشده

40

برگه زردآلو

58

ماش

49

توت خشك

47

نان جو بصورت حجیم

103

چغندر پخته

46

نان سفید

100

خرمای مضافتی بم ( تازه )

84

نان باگت

82

خرمای زرد زاهدی خشك

50

نان لواش متری

83

ذرت تازه

35

نان لواش سنتی

69

سیب زمینی‌پشندی

70

نان سنگك

47

سیب زمینی‌استامبولی

89

نان تافتون

40

سیب زمینی پخته له شده

94

نان بربری

30

سیب زمینی سرخ شده

45

نخود سبز ورامین

57

عدس

36

نخود چی

27

كشمش سبز

57

نخود بدون پوست

23

كشمش قرمز

49

نخود با پوست

1

لپه تبریز

31

هویج فرنگی پخته

70

 

·    برنج پخته به روش آبكش نمایه گلیسمی بیشتری در مقایسه با برنج پخته به روش كته دارد . برنج ها پس از افزودن 2% وزنی نمك طعام و بدون روغن و بصورت پخته شده در نظر گرفته شده اند.

·    حبوبات بصورت پخته شده با افزودن 2% وزنی نمك طعام و بدون روغن در نظر گرفته شده اند.

·    بالا بودن نمایه گلیسمی نان جو حجیم به علت افزودن مالت به خمیر برای قهوه‌ای شدن رنگ نان باشد.




طبقه بندی: تغذیه،
برچسب ها: نمایه گلیسمی ( Glycemic index )،
[ جمعه 21 تیر 1392 ] [ 06:04 ب.ظ ] [ علی پور ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ


با سلام به تمامی دوستان خوبم که به وبلاگ من سر می زنند...
من کاردان بهداشتم که با توجه به علاقه ای که به مطالب پزشکی دارم این وبلاگ را راه اندازی نمودم.
(البته تمامی مطالب از منابع و رفرنس های معتبر جمع آوری شده اند)
اللهم عجل لولیک الفرج

آخرین مطالب
لیست آخرین مطالب
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :
امکانات وب
بانك اهداكنندگان سلولهای بنیادی ایران